środa, 9 kwietnia 2025

Rewelacyjna zapiekanka w stylu sushi


Jeśli należycie do miłośników sushi, to mam dla Was bardzo ciekawą propozycję. Jak przygotować zapiekankę w stylu ulubionej azjatyckiej przekąski bez żmudnego  rolowania ryżu z dodatkami ? Tu znajdziecie odpowiedź i to w pełni zadowalającą, bo przy minimum wysiłku osiągniecie podobny efekt. Ryż podawany w tej formie stał się hitem w czasie mojej poprzedniej domowej imprezy. Nakładany na kawałki snackòw z wodorostów zagwarantował dodatkową porcję atrakcji i zabawy.

To danie będące kwintesencją mieszanki azjatyckich smaków możecie podać na wiosenno-letnią kolację. O tej porze roku, zaserwowane w chłodnej wersji będzie wyjątkowo dobrze smakować.

Do mojej zapiekanki użyłam ryżu do sushi, smażonego łososia i paliuszkow surimi. Jest to wykwintna i kosztowniejsza wersja. W celu  zredukowania kosztów możecie zrobić mieszankę surimi z tuńczykiem. Smakuje równie dobrze i tę wersję przygotowałam w ciągu tygodnia. 

Zapiekanka w stylu sushi z łososiem i surimi

Składniki:

250-300 gr ryżu do sushi

250 gr fileta z łososia ( druga wersja z tuńczykiem)

200-250 gr paluszków surimi

Do ryżu: 2 łyżki octu ryżowego, 3-4 łyżki sosu sojowego

Do łososia i surimi: 1 łyżka pasty koreańskiej lub innej ostrej pasty, 2 łyżki majonezu japońskiego o niższej zawartości tłuszczu lub normalnego majonezu 

sos siracha 

2 płaty wodorostów sushi nori

suszone algi do posypania 

ser w tubce( opcjonalnie) do dekoracji 

Gotuję ryż do sushi. Po przestudzeniu mieszam go z octem ryżowym i sosem sojowym. 

Smażę łososia doprawionego solą i pieprzem. Po ostudzeniu rozszarpuję go widelcem, podobnie robię z paluszkami surimi. Do tych dwóch składników dodaję ostrą pastę paprykową i majonez.

Przygotowany wcześniej ryż przekładam do żaroodpornego naczynia i wyrównuję powierzchnię. Posypuję roztartymi w ręce wodorostami. Następnie rozkładam warstwę mieszanki z łososiem i surimi, wyrównuję powierzchnię. 

Ryż z nadzieniem wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 15-20 min. Po wyjęciu dekoruję wierzch sosem siracha, majonezem i suszonymi wodorostami oraz opcjonalnie serem w tubce.

Gotową zapiekankę podaję w formie ciepłej lub schłodzonej. Równie dobrze smakuje niewielka porcja umieszczona na kawałku wodorostów i zjadana w formie przekąski.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.