piątek, 28 października 2016

Jesienna frittata z pieczarkami


Uwielbiam kolory radosnej jesieni.
Mam na myśli tę złotą, zwiewną,
fruwającą nad naszymi głowami,
sprawiającą, że każde wyjście z domu
staje się przyjemnym doznaniem,
a nie męczącym obowiązkiem.
Z namiętnością przenoszę te barwy na talerze
i serwuję moich ukochanym domownikom
porcję kulinarnych doznań,
które nie tylko sa pożywne,
ale stanowią calkiem przyzwoitą bombę energetyczną.
Zwłaszcza o tej porze roku tego nam wszystkim trzeba.

Jesienna frittata z pieczarkami

Składniki:

4-5 jajek
4 duże ziemniaki
1 czerwona papryka
połowa pora
mała cebula
250 gr pieczarek

Na patelni podsmażam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 min dodaję kawałki papryki i cebuli. W trakcie podsmażania mieszam wilokrotnie wszystkie składniki. Nastepnie dodaję umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Po ponownym wymieszaniu wlewam rozbełtane jajka, doprawione solą i pieprzem. Na wierzch kładę pokrywkę i pozostawiam do ścięcia się jajek.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.