piątek, 28 października 2016

Lekka sałatka do jesiennego obiadu


Ciekawa jestem, jak się prezentuje Wasza jesienna kuchnia ?
Jadacie ciepłe potrawy czy nadal tęsknicie za letnimi smakami.
U nas prym wiodą zupy o konsystencji kremu,
pięknie wpasowujące się kolorami w barwy liści,
ulubione o każdej porze roku tunezyjskie dania
ale i smakujace w tym okresie wyjatkowo dobrze polskie przysmaki.
Do tych wszystkich specjałów nie moze zabraknąć lekkich sałatek i surówek,
które są z nami przez cały rok.
To, co zaledwie niedawno stanowiło samodzielne danie,
teraz stanowi zdrowy dodatek.

Sałatka z rzodkiewek i ogórków

Składniki:

2 pęczki dużych rzodkiewek
3 ogórki małosolne
pół ogórka zielonego lub 2 małe
pół cebuli
garść szczypiorku
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa

Wszystkie warzywa ścieram na tarce na cienkie plasterki. Lekko solę i ostawiam na parę min. Po odciśnięciu wody dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany szczypiorek. Na koniec polewam wszystko oliwą z oliwek i posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.