czwartek, 13 kwietnia 2017

Lekka zielona tarta


Na wiosnę mam ochotę na lekkie dania,
bez wielogodzinnego gotowania czy pieczenia,
ale pewne przyzwyczajenia po zimie
nie tak łatwo zmienić.
Mam słabość do wszelkich zapiekanek,
które doskonale uzupełniają wiosenne menu.
Są bardzo łatwe w przygotowaniu,
bo choć składają się z wielu składników,
sprawnie lądują w jednej formie do pieczenia.
Dzisiaj polecam Wam improwizację z zielonymi warzywami.
Przesyłam wiosenne pozdrowienia i życzę "smacznego".

Lekka zielona tarta

Składniki:

3-4 ziemniaki
1 por
kilka liści jarmużu
kilka oliwek
3 jajka
pół szklanki śmietany
sól, pieprz do smaku
szczypta ziół prowansalskich

Ziemniaki kroję na drobne kawałki i podsmażam do lekkiego zrumienienia. Przekładam do formy na tartę, zalewam jajkami wymieszanymi ze śmietaną, dodaję sól i szczyptę pieprzu. Na wierzchu układam kawałki pora, jarmuż i oliwki. Posypuję ziołami prowansalskimi i zapiekam przez 15 min w temperaturze 180 stopni.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.