niedziela, 9 kwietnia 2017

Wiosenno - wielkanocna sałatka



Na kilka tygodni przed Wielkanocą
coraz częściej planujemy świąteczne menu.
Tym bardziej teraz, gdy słońce ogrzewa przyjemnie twarz,
a żółć forsycji radośnie oznajmia nadejście wiosny.
Przygotowałam ostatnio sałatkę na bazie jajek ugotowanych na twardo,
a dodanie do niej kawałków wędzonej ośmiorniczki spowodowało, że nabrała ona wykwintnego charakteru.
Z pewnością sałatka zagości na moim wielkanocnym stole,
a może i Wy dacie się namówić ?

Sałatka z jajkami i wędzoną ośmiorniczką

Składniki:

4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 mała puszka z kawałkami wędzonej ośmiorniczki
łyżka harissy
1 łyżka oliwy
kilka zielonych oliwek
kawałek zielonej papryki
trochę szczypiorku i natki pietruszki
sól i pieprz
Jajka gotuję na twardo i pozostawiam do ostygnięcia. W miseczce mieszam harissę z oliwą i odrobiną wody. Przelewam na talerz, na którym będzie sałatka. Na sosie z harissą układam pokrojone na ćwiartki jajka, pomiędzy nimi kawałeczki papryki, oliwki i posiekany szczypiorek. Na śodku umieszczam kawałki ośmiorniczki. Całość posypuję natką pietruszki, lekko solę i pieprzę.
Do sałatki doskonale smakuje świeże, chrupiące pieczywo ( bułki, bagietki ).








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.