piątek, 25 stycznia 2019

Szybkie ragoût z kurczakiem i zieloną fasolką


Kolejne próby zapomnienia o zimie kończą się marnie.
Chyba dopiero teraz wkraczamy w jej kulminacyjną fazę.
To odpowiednia pora na rozgrzewający posiłek,
który powinien być jak najszybciej gotowy.
Znowu poeksperymentowałam z tunezyjską kuchnią,
która i o tej porze roku doskonale się sprawdza.
Na bazie klasycznej potrawki z kurczakiem w sosie curry
zrobiłam szybkie danie z dodatkiem zielonej fasolki.
Domownicy przyjęli obiad z podziękowaniem,
nie wybrzydzali przy warzywach,
ale pewnie to zasługa przemarznięcia.
Wtedy każdy posiłek nabiera wyjątkowej mocy.

Potrawka z kurczakiem i zieloną fasolką

Składniki:

2-3 kawałki kurczaka ( udka)
1 duża marchewka
2 średnie ziemniaki
250 gr mrożonej fasolki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka kurkumy
oliwa

Do głębokiej patelni wlewam oliwę, układam kawałki kurczaka, wsypuję przyprawy i powoli podgrzewam, smażąc z obu stron. Dodaję pokrojoną w talarki marchewkę, kawałki cebuli i czosnek. Jeszcze przez chwilę smażę aż do połączenia się składników. Następnie wlewam wodę do przykrycia mięsa i gotuję przez ok. 20 min, ewentualnie uzupełniając braki wody. W kolejnym etapie dodaję pokrojone wzdłuż ziemniaki i gotuję przez ok. 10 min. Na koniec wrzucam zieloną fasolkę, która nie powinna się zbyt długo gotować.
Do sosu podaję chrupiącą bagietkę lub bułki.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.