To nie jest zwyczajne spaghetti.
To jest makaron pachnący latem,
Tunezją, rozgrzaną na słońcu papryką
i przyjemnie piekącą w język harissą.
Lubię, gdy prosto wyjęte z wrzątku
pojedyńcze nitki zanurzają się
w aromatycznym sosie.
Lubię zapach podsmażonego czosnku,
który w połączeniu z pomidorami mógłby
stanowić danie samo w sobie.
Lubię aromat papryki,
która wrzucona do sosu.
przywołuje wspomnienia z tunezyjskiego domu.
Może dla Was to będzie zwykły makaron
na nadzielny obiad,
ale dla mnie to podróż do wyjątkowego miejsca
i pogodnych ludzi.
Spaghetti z kurczakiem w sosie pomidorowym
Składniki:
2 - 3 dowolne kawałki kurczaka ( pałki, udka )
300 gr spaghetti
3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
2 średnie marchewki
1 zielona, podłużna papryka
sól, 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki
pół łyżeczki tabel (tunezyjska mieszanka )
łyżeczka harissy
olej
Mięso obieram ze skóry. dokładnie myję i układam na dnie garnka. Dodaję 2-3 łyżki oleju, koncentat pomidorowy i przyprawy. W czasie podgrzewania mieszam wielokrotnie wszystkie składniki, dodaję posiekany czosnek, harissę i liście laurowe. Następnie wlewam szklankę wody i przykrywam garnek pokrywką. Przez cały czas staram się uzupełniać poziom wody, aby zakrywała mięso.
Po ok. pół godzinie gotowania wrzucam do sosu pokrojoną w grube talarki marchewkę. Po kolejnych 10-15 minutach sos powinien nabrać odpowiedniej gęstości i być gotowy.
Ugotowane al dente spaghetti wykładam na talerz, dodaję sos, kawałek mięsa, kilka marchewek, a wierzch posypuję startym parmezanem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.