Kiedy pada pytanie, czy zjemy obiad wspólnie przy stole, nie muszą zbyt długo czekać na odpowiedź.
Lubimy te nasze wspólne posiłki,
pełne opowieści o minionym tygodniu,
o wydarzeniach w szkole czy pracy,
Bardzo się cieszę, że ciągle jeszcze mamy czas dla siebie, na wymianę myśli i obserwacji,
których dostarcza nam życie.
Chciałoby się rzec, że obiad jest miłym dodatkiem do naszych posiedzeń przy stole.
A ten jest wyjątkowo smaczny, bo na życzenie.
Ktoś miał ochotę na żeberka,
komuś znowu zamarzyły się roladki z kurczaka,
a kogoś innego naszła ochota na ziemniaki z koperkiem.
Weekendowy zestaw obiadowy:
- roladki z kurczaka z serem i pieczarkami
- żeberka w sosie miodowo - imbirowym
- ugotowane ziemniaki posypane koperkiem
- mini zapiekanka z serem i pieczarkami
- dowolna sałata z pomidorami i ogórkami w sosie vinegret
Roladki z kurczaka:
400 gr filetów z kurczaka
ser do tostów
200 gr pieczarek
pół cebuli
Obrane pieczarki ścieram na tarce i podsmażam wraz z posiekaną cebulką na oleju. Dodaję sól i pieprz dla smaku.
Z piersi kurczaka robię filety, rozbijam je, solę i pieprzę lekko z dwóch stron. Na każdej części układam plaster sera i pieczarki, a następnie zwijam w rulon. Każdy kawałek wzmacniam wykałaczkami.
Nadziane mięso podsmażam z dwóch stron na oleju. Lekko posypuję ostrą papryką i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wlewam wodę, aby przykryła mięso. Piekę w piecyku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Po wyjęciu wykałaczek kroję mięso na grube talarki. Wykorzystuję wodę, w której się piekły roladki na sos. Dodaję małą łyżeczkę mąki, równomiernie rozprowadzam i zagotowuję przez chwilę w małym garnuszku.
Do żeberek robię marynatę z oliwy, jednego ząbku czosnku, łyżki miodu i łyżeczki świeżego startego imbiru.
Mięso pozostawiam w zalewie przez ok. godzinę, a następnie piekę je w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.