piątek, 15 maja 2020

Lekka tarta ze szparagami



W tym sezonie wielokrotnie przerabiałam szparagi.
Były wszystkie ulubione opcje,
włącznie z klasyką z wody i obficie polanymi sosem holenderskim.
Nie może być inaczej, skoro naokoło naszego miasta rozciągają się szparagowe plantacje.
Z ostatniej szparagowej kolacji zostało mi kilka sztuk, które wykorzystałam w pysznej tarcie.
Jest bardzo prosta w wykonaniu,
bo nie ma kruchego spodu,
a jedynie przypieczoną dolną część.
Poza tym jest lekka, niezbyt kaloryczna,
smakuje na zimno i prosto z piecyka.
Koniecznie zróbcie, dopóki jeszcze trwa szaleństwa szparagowe.
My zjedliśmy na kolację z dodatkiem miseczki salaty.

Zapiekanka ze szparagami

Składniki:

8-10 zielonych szparagów
200 gr startego sera ( u mnie emmentaler )
2 duże ziemniaki
3 jajka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
kilka czarnych oliwek i pomidorków
po kawałku kolorowych papryk ( u mnie 3 kolory, bo dają ładny efekt )
świeża natka pietruszki
sól, pieprz, łyżeczka curcumy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka bułki tartej

Wcześniej obrane i pokrojone szparagi oraz małe kawałki papryki gotuję w lekko osolonej wodzie.
Po 5 min wyjmuję wszystko z wody.
Obrane ziemniaki kroję w cienkie, niewielkie talarki lub dowolne, ale niezbyt grube kawałki i lekko posolone podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Po wyjęciu przekładam je na papier kuchenny.
W misce mieszam jajka, dodaję ser i jogurt. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem i curcumą. Dodaję ugotowane wcześniej szparagi, paprykę i podsmażone ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszam.
Przelewam masę do dwóch form, bo do jednej dodaję na wierzch oliwki, a do drugiej połówki pomidorków. Równie dobrze możecie użyć jednej formy, dodając wszystkie dodatki do jednej masy.
Piekę w piecyku w 180 stopniach ( wersja: góra-dół ) przez ok. 30-40 min. Mniejsze formy piekę przez ok. 20-25 min.















2 komentarze :

  1. uwielbiam szparagi:) biorę ten przepis :) ściskam mocno!!

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.