W planowaniu wiosennych posiłków w Niemczech nie da się pominąć szparagów. To obowiązkowy składnik codziennych obiadów lub menu dla gości. Szparagi są o tej porze wyjątkowo chrupiące, że nadają się do spożycia po lekkim podgotowaniu. Nie wymagają, według mnie, żadnych dodatków, może poza odrobiną kremowego sosu holenderskiego. Najchętniej podaję je w takiej formie lub jako dodatek do lekkiej sałatki.
Lekka sałatka z zielonymi szparagami
Składniki:
6-8 zielonych szparagów
2 jajka na twardo
1 duży pomidor
1 duża cukinia
czarne oliwki
świeża natka pietruszki
połowa cytryny
oliwą, sól, pieprz z młynka
Szparagi gotuję w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroję na 3 części. Cukinię pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Na półmisku układam przestudzone kawałki szparagów, ostudzoną cukinię, kawałki pomidorów, jajek oraz czarne oliwki i świeżą natkę pietruszki. Całość posypuję solą i doprawiam pieprzem z młynka oraz polewam lekko oliwą i skrapiam sokiem z cytryny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.