niedziela, 9 maja 2021

Lekka sałatka ze szparagami


W  planowaniu wiosennych posiłków w Niemczech nie da się pominąć szparagów. To obowiązkowy składnik codziennych obiadów lub menu dla gości. Szparagi są o tej porze wyjątkowo chrupiące, że nadają się do spożycia po lekkim podgotowaniu. Nie wymagają, według mnie, żadnych dodatków, może poza odrobiną kremowego sosu holenderskiego. Najchętniej podaję je w takiej formie lub jako dodatek do lekkiej sałatki.

Lekka sałatka z zielonymi szparagami

Składniki:

6-8 zielonych szparagów

2 jajka na twardo

1 duży pomidor

1 duża cukinia

czarne oliwki

świeża natka pietruszki

połowa cytryny

oliwą, sól, pieprz z młynka

Szparagi gotuję w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu kroję na 3 części. Cukinię pokrojoną w grubą kostkę podsmażam na niewielkiej ilości oliwy. Na półmisku układam przestudzone kawałki szparagów, ostudzoną cukinię, kawałki pomidorów, jajek oraz czarne oliwki i świeżą natkę pietruszki. Całość posypuję solą i doprawiam pieprzem z młynka oraz polewam lekko oliwą i skrapiam sokiem z cytryny.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.