niedziela, 1 sierpnia 2021

Letnie ragout z kurczakiem i cukinią


Właśnie sobie uświadomiłam, że co najmniej dwa razy w tygodniu jemy cukinię. Jest to zdecydowanie moje ulubione letnie warzywo. Staram się nacieszyć jej smakiem ile się da. Cukinię da się łączyć ze wszystkim, więc tworzę różne warzywne kombinacje. Wybieram mniejsze okazy, bo są chrupiące i nie wymagają długiej przeróbki. Najchętniej dodaję je do warzywnego ragout lub wzbogacam smak dania mięsnego.

Dzisiaj serwuję potrawę idealną na lato, z większością warzyw, a mięso jest jedynie dodatkiem smakowym.

Ragout z kurczakiem i cukinią

Składniki:

2 średnie cukinie
2 średnie marchewki
3-4 średnie ziemniaki
1 średnia pierś z kurczaka
1 mała cebula, 1 mały ząbek czosnku
4 łyżki mleczka kokosowego
sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka kurkumy,
szczypta słodkiej, mielonej papryki
olej do smażenia

Na niewielkiej ilości oleju podsmażam kurczaka pokrojonego w nieduże kawałki. Dodaję przyprawy, podsmażam do zrumienienia. Wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, zalewam wodą i gotuję przez ok. 1o minut pod przykryciem. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki i marchewkę, a po kolejnych 10 minutach pokrojoną w grube plastry cukinię. Jednocześnie wlewam mleczko kokosowe i całość gotuję przez ok 5 minut. Wierzch dejoruję świeżą natką pietruszki i doprawiam pieprzem z młynka.
Podaję z bagietką.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.