Powoli wprowadzam do codziennego jadłospisu elementy typowe dla jesieni. Robię to stopniowo, aby łagodnie przejść do produktów wrześniowych i wykorzystać ostatnie dobrodziejstwa lata.
Uwielbiam sałatę, często bez wyszukanych dodatków, z odrobiną vinegret. Teraz, gdy dni stają się chlodniejsze, postanowiłam nieco zmodyfikować moją ulubioną sałatę.. Do świeżych liści dodałam kawałki smażonych warzyw i kurczaka. W ten sposób uzyskałam wersję na ciepło, ktora idealnie pasuje do tej pory roku.
Sałatka ze smażonymi warzywami i kurczakiem
200 gr piersi z kurczaka
200 gr pieczarek
połówki kolorowych papryk
kilka rzodkiewek
szczypiorek
kilka liści dowolnej, zielonej sałaty
do kurczaka: sol, pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
Kurczaka kroję w podłużne kawałki, dodaję przyprawy i smażę na rumiany kolor na niewielkiej ilości oleju. Zdejmuję z patelni, smażę pokrojone pieczarki, kawałki papryki, a na koniec pokrojoną rzodkiewkę i posiekany szczypiorek.
Jeszcze ciepłe mięso, pieczarki i warzywa ukladam na lisciach sałaty. Polewam powstałym w czasie podsmażania sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.