czwartek, 30 września 2021

Tunezyjska shakshuka z cebulą i pomidorami ( ojja bel bsal )

 

Shakshuka pojawia się u mnie na blogu dość często, bo nie wyobrażam sobie codziennego gotowania bez tego dania. Jest typowe dla tunezyjskiej kuchni i odpowiednie dla zaczynających swoją kulinarną przygode z tym cudownym krajem.

Dzisiaj na moim stole pojawiła się wersja shakshuki z dużą ilością świeżych pomidorów i cebuli. Chciałam złapać jeszcze w ostatniej chwili odrobinę letnich smaków. Wrzesień był u nas wyjątkowo piękny, ciepły i sloneczny. Przez cały okres trzymałam na parapecie pomidory, które łapczywie chłonęły pronienie słońca. Takie piękne, jeszcze ciepłutkie wykorzystałam w dzisiejszym daniu. Oprócz pomidorów dostałam duże ilości cebuli, bo to ona, wypuszczając słodkawy sos, zagwarantowała temu daniu wyjątkowy smak.

Shakshuka z pomidorami i cebulą

Składniki:

3-4 średnie pomidory

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

 po 1 jajku na osobę

połowa czerwonej papryki ( opcjonalnie )

sól pieprz do smaku, 1 łyżeczka cuminu, pół łyżeczki tebel ( opcjonalnie, jeśli nie posiadacie) , 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, pół łyżeczki harissy

zielone oliwki, świeża natka pietruszki

olej do smażenia

Na niewielkiej ilości oleju smażę pokrojone na kawałki, wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory. Dodaję pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek. oraz ewentualnie pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodaję przyprawy i smażę wszystko przez ok. 5 min ( na średnim poziomie plyty ). Nastepnie wlewam stopniowo szklankę wody,  kontrolując jej stan. Z reguły dolewam w międzyczasie po trochu, aby powstała odpowiednia ilość sosu. Po ok. 10 minutach wlewam po jednym jajku na osobę, przykrywam pokrywką i pozostawiam do momentu aż jajka staną się gotowe. Wierzch posypuję pokrojonymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki.

Do shakshuki pasuje swiezutka, chrupiąca bagietką. Jest to najlepsze połączenie 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.