Mam kilka ulubionych sałatek, które przyrządzam niezależnie od pory roku. Są na tyle uniwersalne, że zawsze można dostać potrzebne do ich wykonania produkty. Poza tym przy udziale kilku składników i niewielkim wysiłku jest gwarancja otrzymania efektownej sałatki.
Przy tej salatce inspirowałam się tunezyjską ( salade tunisienne ), gdzie mieszanka drobno pokrojonych pomidorów i ogórków wzbogacona jest o jajka i tuńczyka. Dzisiaj podałam ją z dodatkiem zmielonych liści sałaty, aby nadać jej lekkości i świeżości.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Składniki:
2-3 srednie pomidory
1 sredni zielony ogórek
pół cebuli
2 jajka na twardo
3 łyżki tuńczyka z puszki
kilka świeżych liści sałaty
sól, pieprz do smaku
szczypta suszonej mięty
1 lyżka oliwy, plasterki limonki lub cytryny
Na dużym, płaskim talerzu układam liście sałaty. Środek zapełniam mieszanką pokrojonych w drobną kostkę ogórków i pomidorów z cebulką. Ta mieszanka zagwarantuje powstanie lekkiego sosu. Po bokach daję ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.
W środkowej części oraz po bokach układam kawałki tuńczyka, a na wierzchu plasterki limonki. Całość polewam oliwą, solę, pieprzę i posypuję szczyptą suszonej mięty.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.