czwartek, 30 września 2021

Lekka sałatka z jajkami i tuńczykiem w stylu tunezyjskim


Mam kilka ulubionych sałatek, które przyrządzam niezależnie od pory roku. Są na tyle uniwersalne, że zawsze można dostać potrzebne do ich wykonania produkty. Poza tym przy udziale kilku składników i niewielkim wysiłku jest gwarancja otrzymania efektownej sałatki.

Przy tej salatce inspirowałam się tunezyjską ( salade tunisienne ), gdzie mieszanka drobno pokrojonych pomidorów i ogórków wzbogacona jest o jajka i tuńczyka. Dzisiaj podałam ją z dodatkiem zmielonych liści sałaty, aby nadać jej lekkości i świeżości.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Składniki:

2-3 srednie pomidory

1 sredni zielony ogórek

pół cebuli

2 jajka na twardo

3 łyżki tuńczyka z puszki

kilka świeżych liści sałaty

sól, pieprz do smaku

szczypta suszonej mięty

1 lyżka oliwy, plasterki limonki lub cytryny

Na dużym, płaskim talerzu układam liście sałaty. Środek zapełniam mieszanką pokrojonych w drobną kostkę ogórków i pomidorów z cebulką. Ta mieszanka zagwarantuje powstanie lekkiego sosu. Po bokach daję ćwiartki jajek ugotowanych na twardo.

W środkowej części oraz po bokach układam kawałki tuńczyka, a na wierzchu plasterki limonki. Całość polewam oliwą, solę, pieprzę i posypuję szczyptą suszonej mięty.
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.