Na niedzielny, uroczysty obiad lubię zaserwować pieczony w całości drób, a w okresie zimowym kaczkę. Nie jest to mięso, które jadamy na co dzień, więc doskonale podkreśli wyjątkowość sytuacji. To doskonała propozycja na proszony obiad. Nie musicie długo rozmyślać co podać, bo kaczka zrobi całą robotę.
Do ustalenia pozostaje jedynie kwestia dodatków. U mnie w otoczeniu kaczki znalazły się gotowe kluseczki ( Spätzle),. Oczywiście odpowiednim wyborem zawsze będą ziemniaki ( z wody lub w formie puree ), kopytka czy gnocchi. O tej porze roku podaję do mięsiwa bigos, sos z pieczarkami, no i obowiązkowo o tej porze roku zupa z leśnych grzybów. Taki zestaw obiadowy sprawdzi się również na świątecznym stole. Z pewnością podam go na Wielkanoc. Może jedynie bigos zastapię lekką sałatką.
Kaczka w pomarańczach na niedzielny obiad
Zestaw obiadowy :
2 kg kaczka
gotowe kluseczki ( Spätzle )
zupa z leśnych grzybów
sos pieczarkowy do kluseczek
bigos z mięsem i grzybami
Do kaczki:
3 średnie pomarańcze
sól, pieprz do smaku, łyżeczka majeranku
Wybieram niedużą kaczkę, najlepiej do 2 kg. Myję ją, osuszam papierem kuchennym i nacieram solą, pieprzem i majerankiem. Wyjmuję wnętrzności z woreczka i do środka kaczki wkładam całą pomarańczę. Z drugiej pomarańczy wyciskam sok. Będę nim podlewać kaczkę od czasu do czasu w czasie pieczenia. Kaczkę piekę w temperaturze 180 stopni ( góra - dół ) przez ok. 2 - 2,5 godziny. ( w zależności od wielkości ) Układam ją na kratce, pod spodem zostawiam blaszkę.z niewielką ilością wody. W trakcie pieczenia nakłuwam mięso wielokrotnie patyczkiem, aby zbędny tłuszcz spływał na blachę. Na ostatnie 15 -20 min układam na grzbiecie kaczki plastry pomarańczy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.