niedziela, 23 stycznia 2022

Pieczona kaczka na niedzielny obiad

 

 

Na niedzielny, uroczysty obiad lubię zaserwować pieczony w całości drób, a w okresie zimowym kaczkę. Nie jest to mięso, które jadamy na co dzień, więc doskonale podkreśli wyjątkowość sytuacji. To doskonała propozycja na proszony obiad. Nie musicie długo rozmyślać co podać, bo kaczka zrobi całą robotę.

Do ustalenia pozostaje jedynie kwestia dodatków. U mnie w otoczeniu kaczki znalazły się gotowe kluseczki ( Spätzle),. Oczywiście odpowiednim wyborem zawsze będą ziemniaki ( z wody lub w formie puree ), kopytka czy gnocchi. O tej porze roku podaję do mięsiwa bigos, sos z pieczarkami, no i obowiązkowo o tej porze roku zupa z leśnych grzybów.  Taki zestaw obiadowy sprawdzi się również na świątecznym stole. Z pewnością podam go na Wielkanoc. Może jedynie bigos zastapię lekką sałatką.

Kaczka w pomarańczach na niedzielny obiad

Zestaw obiadowy :

2 kg kaczka

gotowe kluseczki ( Spätzle )

zupa z leśnych grzybów

sos pieczarkowy do kluseczek

bigos z mięsem i grzybami

Do kaczki:

3 średnie pomarańcze

sól, pieprz do smaku, łyżeczka majeranku

Wybieram niedużą kaczkę, najlepiej do 2 kg. Myję ją, osuszam papierem kuchennym i nacieram solą, pieprzem i majerankiem. Wyjmuję wnętrzności z woreczka i do środka kaczki wkładam całą pomarańczę.  Z drugiej pomarańczy wyciskam sok. Będę nim podlewać kaczkę od czasu do czasu w czasie pieczenia. Kaczkę piekę w temperaturze 180 stopni ( góra - dół ) przez ok. 2 - 2,5 godziny. ( w zależności od wielkości ) Układam ją na kratce, pod spodem zostawiam blaszkę.z niewielką ilością wody. W trakcie pieczenia nakłuwam mięso wielokrotnie patyczkiem, aby zbędny tłuszcz spływał na blachę. Na ostatnie 15 -20 min układam na grzbiecie kaczki plastry pomarańczy. 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.