niedziela, 30 stycznia 2022

Wołowe klopsiki w tunezyjskim stylu

Kiedy nadal jest zimno, wietrznie i ogólnie nie chce się żyć, sięgam po rozgrzewające dania. Jest to niezawodny sposób na przetrwanie zimy. W poszukiwaniu inspiracji sięgam po dania kuchni tunezyjskiej. Nie zawsze odtwarzam je zgodnie z pierwotną formą, ale często urozmaicam i dostosowuję do europejskich warunków. Tak jest też i z dzisiejszym daniem. Z reguły jest podawane z dodatkiem bagietki, ale tym razem zdecydowałam się na ryż. Dzięki temu powstał solidny obiad na zimowe dni.

Klopsiki w tunezyjskim stylu

Składniki:

400 gr mielonego mięsa z wołowiny

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

2 małe marchewki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 mała cebula

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

kilka czarnych oliwek

sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka harissy, pół łyżeczki cuminu, szczypta mielonego czosnku

olej

Do mielonego mięsa dodaję 1 jajko, bułkę tartą, łyżkę posiekanej natki pietruszki i pół posiekanej cebuli. Solę, pieprzę, doprawiamy cuminem i szczyptą mielonego czosnku. Dokładnie mieszam wszystkie składniki, lepię podłużne kotleciki i podsmażam je w niewielkiej ilości oleju. Dodaję koncentrat pomidorowy i nadal smażę, delikatnie mieszając. Stopniowo wlewam wodę, wrzucam pokrojoną w talarki marchewkę. Gotuję pod przykryciem przez ok. 40 min. Pod koniec gotowania dodaję pokrojoną w pióra pozostałą połowę cebuli, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i oliwki. 

Pulpeciki z sosem tradycyjnie podaję z bagietką. Równie dobrze smakują z ryżem i makaronem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.