Jak zwykle kolejne tunezyjskie danie idealnie nadaje się na letni obiad lub późną kolację z przyjaciółmi. Zawsze je przygotowuję po zakupieniu mergeuz, czyli kiełbasek z baraniny. Są bardzo aromatyczne i świetnie smakują w połączeniu z pomidorowym sosem. Dla mnie to danie jest kwintesencją tunezyjskich smaków. Często spotkacie się z bardziej "zbitą" wersją, u mnie natomiast występuje ta lżejsza z niewielką ilością kiełbasek i lekkim sosem.
Ojja bel mergeuz tunisienne
Skkładniki:
po 2-3 kiełbaski baranie lub wołowe na osobę
po 1 jajku na osobę
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cuminu, pół łyżeczki tebl ( tunezyjska mieszanka), pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki harissy, olej
Na patelni podsmażam koncentrat pomidorowy z przyprawami i posiekanym czosnkiem. Stopniowo wlewam szklankę wody, dobrze mieszam całość i gotuję sos przez kolejne 5 minut. Kiełbaski skręcam w połowie i takie wrzucam do sosu. Wlewam szklankę wody i gotuję pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec sadzę w sosie po 1 jajku na osobę i zostawiam pod przykrywką dopóki się nie zetnie.
Danie podaję z bagietką, sałatą z pomidorami, ogórkami i kukurydzą, w sezonie letnim z owocami i lemoniadą z rabarbaru.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.