Kiedy nadciągają jesienne słoty, ruszam do kuchni na poszukiwanie kolorów. Tego mi potrzeba o tej porze roku i to daje mi mentalne wsparcie. Niekiedy może się zdarzyć, że zza chmur wychyli się słońce i rozjaśni jesienne barwy swoim blaskiem. Taką jesień uwielbiam i udało mi się w trakcie jednego z takich weekendów przygotować kolejne śniadanie w tureckim stylu.
Uważam, że jest to świetna forma zaprószenia kogoś na niedzielne pogaduchy i pokazanie, że towarzystwo danej osoby jest dla nas ważne i stwarza prawdziwą przyjemność. Można zaszaleć w doborze produktów, zwłaszcza pysznych tureckich serów, co też wielokrotnie czyniłam. Dzisiaj miało być szybko, sprawnie, zdrowo, zielono-nabiałowo, z obowiązkową aromatyczną herbatą.
Śniadanie w tureckim stylu:
kielbaski w ostrym sosie pomidorowym z jajkiem
jajka na twardo
mini kulki mozzarelli z oliwą i suszoną bazylią
ser typu feta zmiksowany z jogurtem naturalnym, z dodatkiem posiekanej natki , koperku i suszonej mięty
pokrojone w plasterki ogórki, pomidory i rzodkiewka, kolorowa papryka
świeża natka pietruszki, koperek i kiełki
czarne i zielone oliwki
simit
turecka herbata
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.