Mięsno-warzywne szaszłyki robię dość często. Te ze zdjęć pochodzą z początku jesieni, która była jeszcze słoneczna i złocista. To ten okres, kiedy papryka smakuje wyjątkowo dobrze, więc jest wspaniałym dodatkiem do mięsa. To nadziewane na patyczki do szaszłyków jest wyjątkowo przyjemnym zajęciem. W mgnieniu oka powstaje kolorowa kompozycja, która lada moment wyląduje w piecyku. Szaszłyki po upieczeniu wyglądają bardzo apetycznie i doskonale smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Kolorowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami
Składniki:
250-300 gr piersi z kurczaka
2 średnie cukinie
żółta i czerwona papryka
2 małe cebule
2 małe cytryny
sól i pieprz do smaku, płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki chili w płatkach , pół łyżeczki curcumy
Mięso kroję w dużą kostkę, cukinię i cytryny w grube plastry, paprykę w kwadraty, a cebule na ćwiartki. Warzywa i mięso wrzucam do naczynia, doprawiamy i dobrze mieszam. Następnie nadziewam wszystkie składniki na patyczki. Kolejność może być dowolna, ale u mnie była taka: mięso, cytryna, cukinia, czerwona papryka, mięso, cytryna, cukinia, żółta papryka, cebula. Cytrynę daję zawsze obok mięsa, aby przesiąkło aromatem.
Szaszłyki z nadzieniem wstawiam do piecyka i przypiekam obustronnie przez ok. pół godziny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.