O tej porze roku jarmuż pojawia się dość często w moich daniach. Lubię jego smak i prostotę, które powodują, ze za jego sprawa zmienia się charakter potrawy. Niestety jarmuż jest niedoceniany. Był okres, kiedy był ulubionym składnikiem wegetariańskich potraw, ale jego sława ponownie ucichła. Ja nadal promuję go w mojej codziennej kuchni, chociażby w dzisiejszej wersji z makaronem. Dzięki jego dodatkowi powstało pożywne i zdrowe danie.
Makaron z jarmużem i parmezanem
Składniki:
makaron typu rigatoni lub penne
3-4 gałązki jarmużu
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
kolorowy pieprz z młynka
Kawałki jarmużu podsmażam na oliwie, po 5 minutach dodaję maslo. i jeszcze przez chwilę smażę jarmuż. Świeżo ugotowany makaron mieszam z jarmużem i posypuję parmezanem oraz kolorowym pieprzem z młynka.
Smacznie, szybko i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńTaki był zamiar 😊 Dziękuję 😘
Usuń