wtorek, 6 grudnia 2022

Kremowa zupa dyniowa

Zupa dyniowa pojawia się na naszym stole dość często. Lubię jej kremową konsystencję , szybkość przygotowania i niezawodny smak. Nie ma znaczenia, jaki dodatek się pojawia, imbir czy mleczko kokosowe. ta zupa zawsze smakuje wyjątkowo.

Dzisiejsza wersja jest jak najbardziej podstawowa. Uważam, że doskonale podkreśla smak dyni. W celu uzyskania gęstej konsystencji oraz większych wartości odżywczych dodałam ziemniak i marchewkę. Kleks że śmietany na końcowym etapie dopina całości i zapewnia efekt wizualny.

Zupa kremowa z dyni

Składniki:

1 średnia dynia typu hokkaido

2 duże marchewki

4-6 średnich ziemniaków

kawałek selera, kawałek pietruszki

sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego imbiru, pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, szczypta curcumy

1,5-2 łyżki masła 

gęsta śmietana lub jogurt ( do dekoracji )

natka pietruszki do posypania 

Przekrawam dynię na połowę, dokladnie obieram i wydrążam miąższ. Następnie kroję na kawałki i podsmażam na maśle w głębokim garnku. Po  chwili dodaję pokrojone w drobną kostkę marchewkę, seler i pietruszkę wraz z przyprawami. Po ok. 5 minutach podsmażania wlewam litr wody i gotuję przez pół godziny pod przykryciem. Gotową zupę pozostawiam do lekkiego ostudzenia, a następnie miksuję na gładki krem.

Do podanej na talerzu zupy dodaję łyżkę śmietany i posypuję posiekaną natką pietruszki.





1 komentarz :

Jestem ciekawa Twojej opinii.