Zupa dyniowa pojawia się na naszym stole dość często. Lubię jej kremową konsystencję , szybkość przygotowania i niezawodny smak. Nie ma znaczenia, jaki dodatek się pojawia, imbir czy mleczko kokosowe. ta zupa zawsze smakuje wyjątkowo.
Dzisiejsza wersja jest jak najbardziej podstawowa. Uważam, że doskonale podkreśla smak dyni. W celu uzyskania gęstej konsystencji oraz większych wartości odżywczych dodałam ziemniak i marchewkę. Kleks że śmietany na końcowym etapie dopina całości i zapewnia efekt wizualny.
Zupa kremowa z dyni
Składniki:
1 średnia dynia typu hokkaido
2 duże marchewki
4-6 średnich ziemniaków
kawałek selera, kawałek pietruszki
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego imbiru, pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, szczypta curcumy
1,5-2 łyżki masła
gęsta śmietana lub jogurt ( do dekoracji )
natka pietruszki do posypania
Przekrawam dynię na połowę, dokladnie obieram i wydrążam miąższ. Następnie kroję na kawałki i podsmażam na maśle w głębokim garnku. Po chwili dodaję pokrojone w drobną kostkę marchewkę, seler i pietruszkę wraz z przyprawami. Po ok. 5 minutach podsmażania wlewam litr wody i gotuję przez pół godziny pod przykryciem. Gotową zupę pozostawiam do lekkiego ostudzenia, a następnie miksuję na gładki krem.
Do podanej na talerzu zupy dodaję łyżkę śmietany i posypuję posiekaną natką pietruszki.
Piękny krem z dyni <3!
OdpowiedzUsuń