wtorek, 24 października 2023

Kurczak z papryką i fetą na szybki obiad

 


Dopadła mnie jesień, ale ta ciepła, z mżawką i ciepłymi barwami w tle. Dotyczy to również mojego menu, które powoli nabiera inny kierunek. Zmierzam co prawda w stronę rozgrzewających dań, ale od czasu do czasu podaję szybki obiad prosto z patelni. To zawieszenie pomiędzy ciepłą jesienią a nadciągającymi chłodami.

Kurczak z papryką i fetą prosto z patelni

Składniki:

300 gr piersi z kurczaka

po kawałku kolorowej papryki

150 gr fety

sól, pieprz, słodka papryka, płatki chilli, pół cytryny 

świeża natka pietruszki

Kroję kurczaka na małe kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam przyprawami i odstawiam ma pół godziny w chłodne miejsce. Smażę doprawionego kurczaka przez ok pół godziny.. Na ostatnie 5 minut dodaję pokrojoną  w kawałki paprykę , a na dosłownie 2 minuty dodaję kawałeczki fety, delikatnie mieszając, aby zachowała formę. Na koniec posypuję świeżą natką pietruszki.

Do podsmażonego kurczaka podaję makaron lub ryż i sałatę z sezonowymi dodatkami.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.