Dopadła mnie jesień, ale ta ciepła, z mżawką i ciepłymi barwami w tle. Dotyczy to również mojego menu, które powoli nabiera inny kierunek. Zmierzam co prawda w stronę rozgrzewających dań, ale od czasu do czasu podaję szybki obiad prosto z patelni. To zawieszenie pomiędzy ciepłą jesienią a nadciągającymi chłodami.
Kurczak z papryką i fetą prosto z patelni
Składniki:
300 gr piersi z kurczaka
po kawałku kolorowej papryki
150 gr fety
sól, pieprz, słodka papryka, płatki chilli, pół cytryny
świeża natka pietruszki
Kroję kurczaka na małe kawałki, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam przyprawami i odstawiam ma pół godziny w chłodne miejsce. Smażę doprawionego kurczaka przez ok pół godziny.. Na ostatnie 5 minut dodaję pokrojoną w kawałki paprykę , a na dosłownie 2 minuty dodaję kawałeczki fety, delikatnie mieszając, aby zachowała formę. Na koniec posypuję świeżą natką pietruszki.
Do podsmażonego kurczaka podaję makaron lub ryż i sałatę z sezonowymi dodatkami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.