Te pyszne pulpeciki w sosie smietanowo-paprykowym na pewno będziecie często robić o tej porze roku. Nie znam osoby, która by się oparła temu prostemu daniu. Poza pysznym smakiem sosue, dodatkowym atutem jest połączenie z naleśnikami. Może to być ciekawą odmianą po klasycznych dodatkach w postaci ziemniaków czy makaronu.
Wykorzystałam wczesniej usmażone naleśniki i pokroilam je w paski. Z powodzeniem mogły uchodzić za tagliatelle.
Pulpeciki w sosie śmietanowo-paprykowym
Składniki:
300 gr dowolnego mielonego mięsa
pół cebuli
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
sól, pieprz do smaku
Na sos: po kawałku pokrojonej w paski kolorowej papryki
250 gr creme fraiche lub śmietany
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, szczypta soli, pieprzu i płatków chilli
1 łyżka masła i mąki
świeży koperek
Mielone mięso mieszam z solą, pieprzem, jakiem, bułką tartą i drobno posiekaną cebulą. Tworzę niewielkie pulpety, które smażę w niewielkiej ilości oleju. Podsmażone na rumiano przekładam na papier kuchenny.
Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości masła pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, dodaję sól, pieprz, słodką paprykę i paprykę w płatkach chilli. Po 5 minutach dodaję podsmażone wcześniej pulpety i wlewam wodę do przykrycia mięsa. Gotuję przez ok. pół godziny, a na koniec wlewam mieszankę ze śmietany. mąki i odrobiny gorącej wody ( do łatwiejszego rozprowadzenia ). Gotuję przez kolejne 5 minut. Końcowe danie posypuję świeżym koperkiem.
Do sosu podaję usmażone wcześniej i pookrojone naleśniki. Chciałam wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu, ale możecie podać pulpety z makaronem, ryżem czy ziemniakami oraz buraczki z chrzanem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.