Zwyczajna, bo z pospolitych składników
a niezwyczajna w smaku.
Doskonała na dzisiejszą pogodę,
bo napełniła kuchnię aromatem lata
i ożywiła wakacyjne wspomnienia.
W tunezyjskim domu ugotowałabym świeże pomidory i dodała grillowaną paprykę.
W obecnych warunkach podsmażyłam
paprykę z niewielkim dodatkiem oliwy.
Kremowa zupa z pomidorów i papryki
1 puszka pomidorów pelati
2 czerwone papryki
2 ząbki czosnku
2 liście lazurowe
sól do smaku, łyżeczka czerwonej mielonej papryki, łyżeczka ziół prowansalskich
grzanki i parmezan do posypania
oliwa
Posiekane pomidory z puszki gotuję z przyprawami i 2 ząbkami czosnku i liśćmi laurowymi. W tym samym czasie w osobnym robdelku podsmażam na łyżce oliwy kawałki papryki. Lekko podpieczoną przekładam do pomidorów i dalej razem gotuję przez ok. 10 min. Po ugotowaniu miksuję całość do ulubionej konsystencji
Wierzch posypuję grzankami i parmezanem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.