niedziela, 2 grudnia 2018
Zupa z batatów i cieciorki
To jest zdecydowanie najlepsza zupa
na dzisiejszy dzień.
Wczoraj było pięknie, słonecznie
I daleko od grudniowego zimna.
Teraz spoza resztek wiszących na drzewach liści wyłania się inny świat
Ten dżdżysty jesienny obraz powoduje
że chce się sięgnąć po coś rozgrzewającego.
Jestem pewna, że i Wy z chęcią sięgniecie
po mój nowy przepis
Takiej pysznej zupy nie można dzisiaj sobie odmówić.
Zupa z batatów i cieciorki
4 średnie bataty
2 średnie ziemniaki
2 puszki cieciorki
1 duża marchewka lub 2 małe
połowa pietruszki
połowa cebuli
duży ząbek czosnku
kawałek imbiru
sol, pieprz do smaku, płatki ostrej papryki
łyzka masła
Bataty, ziemniaki i marchewkę obieram, kroję w kostkę. Podsmazam na maśle dodaję posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy oraz starty kawałeczek imbiru. Po 2-3 min wlewam 2 szkl wody, przykrywam pokrywką i gotuję. Po 15 min dodaję odsączoną z wody cieciorki. Zupę gotuję przez kolejne 10 min, w trakcie uzupełniam wodę. Na koniec lekko miksuję całość. Po wlaniu zupy - kremu na talerz dekoruję wierzch cieciorką, ulubionymi ziarnami, np. słonecznika i natką pietruszki
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.