sobota, 9 marca 2019

Tunezyjskie ragoût ze szpinakiem i wołowiną


Jak przemycić solidną porcję warzyw,
aby nikt nie ucierpiał,
zwłaszcza na widok szpinaku ?
Ano właśnie tak.
Pewnie już rzuciliście okiem na talerz
pełen dobrodziejstw natury.
To bardzo popularne tunezyjskie danie,
które nie jest zbyt fotogeniczne,
ale pełne witamin i bardzo smakowite.
Jeśli poszukujecie sposobu na polubienie szpinaku lub urozmaicenie sposobu jego podawania,
to jesteście we właściwym miejscu.
Zaopatrzcie się jedynie w duży garnek lub pokaźną patelnię,
bo na pewno degustacja nie skończy się na jednej porcji.

Market khodra, czyli tunezyjskie ragoût z wołowiną i szpinakiem

Składniki:

250-300 gr wołowiny (najlepiej kark)
300-400 gr liści szpinaku
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 biała rzepa (wielkości średniej marchewki)
garść cieciorki z puszki
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka harissy
sól, cumin, tabl (opcjonalnie)
olej lub oliwa
odrobina świeżej natki pietruszki

W garnku smażę kawałki wołowiny z niewielką ilością oleju i 2 czubatymi łyżkami koncentratu pomidorowego. Mieszam w czasie podgrzewania przez ok. 3 min  po czym dodaję posiekany czosnek, przyprawy i harissę. Po kolejnych 2-3 min wlewam odrobinę wody, ponownie wszystko smażę przez dłuższą chwilę, a następnie wlewam wodę do przykrycia mięsa. Gotuję przez ok. 1 godz. Sprawdzam mięso  bo w tym czasie powinno zacząć robić się miękkie. Dodaję pokrojoną marchewkę  rzepę i dobrze opłukany i pokrojony szpinak. Duszę pod przykryciem do miękkości warzyw, a pod koniec gotowania wrzucam pokrojoną w pióra cebulę i opłukaną cieciorkę. Wierzch posypuję świeżą natką pietruszki.
Po przełożeniu porcji na talerz, polewam całość odrobiną oliwy. Podaję ze świeżą, chrupiącą bagietką lub z bułeczkami.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.