czwartek, 18 czerwca 2020

Lekki obiad na upalne dni


Przygotowanie letniego obiadu jrst dla mnie wielką przyjemnością.
To nie jest obowiązek wykarmienia rodziny,
ale czysta rozrywka w buszowaniu po lodówce.
O tej pięknej porze roku naprawdę niewiele potrzeba, aby stworzyć pyszny posiłek.
Wystarczy kawałek fileta z kurczaka w formie szaszłyka, salata z sosem jogurtowym,
ulubione bułki z ziarnami i świežutkie truskawki
na deser.
Tak też i dzisiaj zrobiłam.
Wszystko było tak pyszne, że z  chęcią niedługo powtórzę.

Lekki, letni obiad

Składniki:

300 -400 gr piersi z kurczaka
sałata lodowa
mieszanka salat że startą marchewką
kawałek ogórka, pomidor, rzodkiewki

Zalewa do mięsa:

sól, łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
szczypta pieprzu
oliwa
Mięso kroję na dość duże kawałki, pozostawiam w zalewie na pół godziny, następnie nadziewam na patyczki do szaszłyków i smażę z dwóch stron na rumiany kolor.

Dressing do sałatki:

2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka octu winnego
łyżeczka oliwy
sól, pieprz, mielony czosnek






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.