Przyznajcie sami, że przygotowywanie lekkiego, letniego obiadu stanowi wyzwanie.
Niby nikt nie jest głodny,
nie szpera w lodówce w poszukiwaniu mięsa,
a jednak ochota na coś fajnego,
nie wywołującego fali gorąca przy gotowaniu,
jest wszechobecna.
Niekiedy myślę, że nie ma co filozofować
i zrobić po prostu kilka wersji sałatek,
gdzie każdy znajdzie coś dobrego.
Wystarczy trochę kolorowych warzyw i intencji twórczej, aby nasz stół przerodził się w całkiem przyzwoity, letni obiad.
Zatem do dzieła, korzystajmy z najdłuższych dni w roku !
Zestaw sałatek:
Wersja 1:
1 puszka czerwonej fasoli
pół puszki kukurydzy
3 ogórki konserwowe
1 mały zielony ogórek
Na okrągłym talerzu układam warstwy z fasoli i kukurydzy oraz z drobno pokrojonych ogórków.
Wersja 2:
liście karbowanej sałaty
kawałki kolorowej papryki z grilla, ewentualnie podsmażonej
Na talerzu układam na środku liście sałaty, polewam ją mieszanką z łyżki oliwy, pół łyżeczki octu winnego i odrobimy mielonego czosnku. Naokoło układam kawałki grillowanej papryki.
Wersja 3:
1 puszka cieciorki
1-2 jajka na twardo
oliwki
tuńczyk z puszki
oliwa
sól, cumin
Odsączoną i przepłukaną cieciorkę podsmażam przez 5 min na oliwie z dodatkiem soli i cuminu.
Na talerzu układam podsmażoną cieciorkę, a na brzegach pokrojone jajka na twardo, kawałki tuńczyka i świeżą natkę pietruszki, posypuję cuminem.
Do zestawu sałatek dołączam zapiekankę lub gotową pizzę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.