niedziela, 28 czerwca 2020

Wegetariański obiad na lato


Nie jestem wegetarianką,
ale uwielbiam warzywa.
Kocham letnie zakupy na lokalnym rynku,
przechadzać się pomiędzy straganami
z koszykiem świeżych pomidorów, ogórków
cukinii i z główką młodziutkiej kapusty.
O tej porze roku często gotuję bezmięsne obiady.
Tak naprawdę są to późne śniadanie,
które przeradzają się w długie siedzenie przy stole i przeradzają się w obiad.
To są właśnie uroki łata, kiedy wspólny posiłek staje się okazją do długich rozmów przy podskubywaniu listków sałaty czy podjadaniu talarków z cukinii.

Wegetariański lunch na lato:

po 2 jajka na osobę
2 duże cukinie
2 pomidory
kawałek awokado
oliwki
rzodkiewki
sałata lodowa
świeży koperek
świeża natka pietruszki

Umyte cukinie kroję na talarki, solę i posypuję tunezyjską przyprawą tabel. To moja ulubiona do cukinii, ale jest to opcjonalna wersja. Talarki smażę na niewielkiej ilości oleju, przewracając wielokrotnie na drugą stronę.
Dla każdej osoby robię omlet z dwóch jajek, z dodatkiem kurkumy, smażę na odrobinie oliwy.
Pierwszy omlet podaję z pomidorami, awokado i koperkiem, drugi z oliwkami i świeżą natką pietruszki.
Pokrojoną sałatę lodową skrapiam oliwą, sokiem z cytryny, solę oraz dodaję rzodkiewki.





1 komentarz :

Jestem ciekawa Twojej opinii.