czwartek, 9 lipca 2020

Falafel na moim arabskim obiedzie


Mam tysiące pomysłów na wykorzystanie w kuchni cieciorki.
Uwielbiam ją pod każdą postacią, a szczególnie w kuchni arabskiej.
Zajadamy się lablabi, czyli tunezyjskim daniem z ciecierzycy i czerstwego pieczywa czy też kanapkami z gotowaną na parze cieciorką i tuńczykiem.
Często na naszym stole pojawia się inna odmiana tej wspaniałej odmiany grochu.
Mam na myśli falafel, który nie dość, że uosabia moje ukochane smaki Orientu,
to jeszcze idealnie nadaje się do letniego menu.
Bardzo lubię te aromatyczne, pachnące cuminem kuleczki,
zarówno zawinięte w kanapkę, jak i stanowiące danie samo w sobie.
Wówczas dodaję do niego, oprócz, sałaty sos jogurtowy, czerwoną cebulę i dużo natki pietruszki.

Falafel

Składniki:

2 puszki ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki z ciecierzycy
1 jajko ( gdy brak powyższej mąki )
1 mała cebula
płaska łyżeczka cuminu
pół łyżeczki mielonej kolendry
sól i pieprz do smaku
2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Cieciorkę płuczę pod zimną wodą, a następnie gotuję przez ok. 15 min z dodatkiem odrobiny soli i czosnkiem. Po dokładnym odcedzeniu przekładam ją do miseczki ( wraz z czosnkiem z gotowania ) , dodaję łyżkę mąki z ciecierzycy c( ewentualnie 1 jajkomjajko,n gdy tejgtej brakmbrak ). Doprawiam przyprawami, a na koniec wrzucam posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszam rękoma całość. Odstawiam na godzinę w chlodne miejsce.
Z masy tworzę niewielke kuleczki, które smażę w oleju po 2-3 min z każdej strony. W czasie smażenia staram się wielokrotnie poruszać całą patelnię, aby kuleczki nabrały pięknego kształtu.
Gotowy falafel wykładam na papier kuchenny.
Podaję jako dodatek do kanapki ( mniejsze kuleczki) lub jako osobne danie z sosem jogurtowym.












1 komentarz :

  1. Falafel uwielbiam. Jedne z moich ulubionych "kotlecików" :)

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.