piątek, 17 lipca 2020

Najlepszy kokosowy kurczak z ananasem


Oto jest nasz ukochany obiad na każdą porę roku.
Jest przepyszny, aromatyczny, o wspaniałej mieszance smaków, gdzie lekko pikantny kurczak przeplata się z delikatnością mleczka kokosowego i słodyczą ananasu.
Nadaje się idealnie na szybki obiad, a w sezonie letnim smakuje naprawdę wyjątkowo.
Jestem pewna, że spodoba Wam się to połączenie, zwłaszcza gdy teraz nie mamy zapotrzebowania na solidne jedzenie,
a chcemy czegoś o porywającym smaku i zachęcających barwach.
Ja nie mogę się nasycić kolorami łata.
Uwielbiam, kiedy na moim stole pojawiają się intensywne barwy, a jeśli poza nimi powstaje cudowny smak,
to wtedy już jest doskonale.

Kokosowy kurczak z ananasem


Składniki:

400 gr piersi z kurczaka
1,5 szkl mleczka kokosowego
4 plastry ananasa
Marynata do mięsa:
łyżka oleju kokosowego ( w temperaturze pokojowej )
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki mielonego imbiru lub startego ( jeszcze lepiej )
sól, pieprz do smaku

Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę, dodaję przyprawy, mieszam bardzo dokładnie i odstawiam pod przykryciem na pół godziny w chłodne miejsce.

Mięso smażę dwustronnie do zrumienienia. Kiedy osiągnie ładną barwę, wlewam szklankę wody i gotuję przez ok. 20 min. W tym czasie pilnuję, aby mięso było przykryte wodą. Następnie wlewam mleczko kokosowe i gotuję całość na niskim poziomie płyty przez ok. 10 min.
W międzyczasie piekę ananasa przez 10 min  w piekarniku lub podsmażam na patelni z minimalną ilością masła. Po podpieczeniu kroję go na mniejsze kawałki.
Gotuję ryż na sypko, przekładam po porcji na talerz, polewam sosem, a na wierzchu układam kawałki kurczaka i ananasa.





4 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.