środa, 5 sierpnia 2020

Mini pita w letniej wersji



Dopóki trwa piękne, słoneczne lato,
bierzmy z niego, co najlepsze.
Tyłko o tej porze roku pomidory smakują tak wybornie, a ogórki z koperkiem nie mają sobie równych.
Jak tu nie wykorzystać takich pyszności ?
Dzisiaj proponuję Wam gotowe mini pity
z pysznymi, lekkimi dodatkami.
Wystarczyło je lekko podpiec w tosterze i nałożyć nadzienie.
Bardzo mi się podoba ta forma podania,
bo lepiej się prezentuje niż ta z nadzieniem w środku pity.
Pozostawiam Wam wybór co do dodatków, ale podpowiem Wam tyłko, że mieszanka czosnkowego sosu z ostrością pomidorowego sprawdza się tu idealnie.

Pita z letnimi dodatkami

Składniki:

po 2 mini pity na osobę
pomidorki koktajlowe
kawałek zielonego ogórka
trochę tuńczyka
oliwki
świeży koperek
harissa lub aywar
Na sos czosnkowy:
3 łyżki jogurtu greckiego
pół łyżeczki mielonego czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu

Gotowe mini pity wstawiam na chwilę do opiekacza lub tostera. Po wyjęciu smaruję wierzch, bez przekrawania, pastą aywar lub odrobiną harissy. Następnie kładę łyżkę sosu jogurtowego, trochę tuńczyka, plasterki ogórka, kawałki pomidorków, oliwki i świeży koperek.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.