Zdecydowanie przechwaliłam tegoroczną wiosnę. Po intensywnie słonecznym początku przyszła kolej na mroczną część tej kapryśnej pory roku. Jest zimno, ponuro, sypie śnieg z zamarzającym deszczem, a w powietrzu wirują płatki opadających magnolii. Kiedy patrzę na obraz za oknem, bez wahania dochodzę do wniosku, że tunezyjska wersja penne z kurczakiem będzie odpowiednim daniem na dzisiejszy dzień.
Penne z kurczakiem w tunezyjskim stylu
Składniki:
3-4 kawałki kurczaka ( podudzia )
300 - 400 gr makaronu typu penne
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 średnie ząbki czosnku
2 średnie marchewki
3 liście laurowe
sól do smaku, szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, pół łyżeczki tebel ( tunezyjska mieszanka ), pół łyżeczki harissy
olej
starty parmezan do posypania
Zdejmuję skórę z kurczaka. Do garnka wlewam 2-3 łyżki oleju, dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy, pokrojoną w grube talarki marchewkę i posiekany czosnek. Stopniowo podsmażam wszystko razem bardzo dobrze wymieszane. Dodaję pół szklanki wody, ponownie mieszam i po ok. 2-3 min wlewam wodę do przykrycia mięsa. Sos gotuję przez kolejne 40-45 min na niskim poziomie plyty, W międzyczasie pilnuję poziomu wody i wielokrotnie mieszam, aby kurczak gotował się równomiernie z każdej strony. Na ostatnie 5 minut wrzucam do sosu podłużną, zieloną paprykę ( ostrą lub łagodną - samo zdecydujcie ).
Ugotowany sos mieszam z makaronem. Przekładam porcję na talerz, posypuję startym parmezanem, dodaję marchewkę i kawałek kurczaka.
Do dania z makaronu podaję tunezyjską sałatkę, jogurt grecki z czosnkiem i koperkiem oraz bagietkę. Jest to bardziej rozbudowana wersja na obiad dla gości.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.