Propozycje na niedzielny obiad zajmują na moim blogu szczytne miejsce. Jest to forma posiłków, których nie brakuje w naszym codziennym życiu. Uważam, że zawsze powinniśmy znalęźć czas na wspólne chwile przy stole. Napięty plan w tygodniu zbytnio nas nie rozpieszcza, więc staramy się przenieść rodzinne obiady na weekend. Jeśli sprzyja pogoda, to zasiadamy na balkonie i rozkoszujemy się cudownym widokiem. Jest to dodatkowy atut niedzielnego wypoczynku.
Dzisiaj proponuję Wam zestaw w stylu śródziemnomorskim. Jest indyk w sosie z oregano i majerankiem, kopiasta miska ryżu, zielona sałata w lekkim sosie z pomidorami i ogórkami, orzeźwiająca sałatka w tunezyjskim stylu z drobno pokrojonymi warzywami z dodatkiem cytryny i oliwy. W ramach deseru oferuję półmisek z jogurtem greckim z sezonowymi owocami i miodem.
Do pogody musicie się sami dostosować. U nas była akurat piękna, niemalże letnia niedziela, dzięki czemu obiad i czas spędzony razem był jeszcze przyjemniejszy.
Zestaw na niedzielny obiad
300 - 400 gr piersi z indyka
400 gr ryżu
Sałatka nr 1: liście zielonej sałaty, średni zielony ogórek, 2 pomidory
Sos z 2 łyżek oliwy, łyżki majonezu, łyżki jogurtu naturalnego, łyżki octu winnego, z dodatkiem soli do smaku, szczypty pieprzu i pół łyżeczki ziół prowansalskich oraz dowolnych kiełków
Sałatka nr 2: po połowie kolorowych papryk ( czerwona, żółta i zielona ), duży pomidor, średni ogórek, mała cebula - wszystkie składniki pokrojone w drobną kostkę. Dodaję sól, pieprz do smaku, odrobinę suszonej mięty, 2 łyżki oliwy i odrobinę soku z cytryny.
Mięso kroję na średniej wielkości kawałki, podsmażam z dodatkiem soli, pieprzu, majeranku i oregano. Zalewam wodą i duszę do miękkości. Na koniec zagęszczam łyżką mąki.
Na deser:
duży jogurt grecki ( u mnie turecki )
sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, jeżyny, ananas, na koniec polane miodem
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.