Tego dania nie może zabraknąć w naszym codziennym menu. Nie ma osoby, która by go nie polubiła. Doszło do tego, że nawet dzieci chętnie je same przyrządzają. Wprawiło mnie to w niemałe osłupienie, bo to ja tu jestem zazwyczaj od gotowania. Oczywiście z wielką chęcią oddam pałeczkę i pozwolę się zaskoczyć. Zresztą zerknijcie sami na banalnie prosty przepis. Za drugim razem będziecie to danie gotować z zamkniętymi oczami.
Ryż z kurczakiem, fetą i kukurydzą
Składniki ( duża porcja )
300 gr ryżu
250 gr piersi z kurczaka
200 - 250 gr sera typu feta
4 łyżki kukurydzy z puszki
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryki chili w płatkach
olej, połówka cytryny
świeża natka pietruszki
Piersi z kurczaka kroję w średniej wielkości kostkę, doprawiam przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażam równomiernie na rumiany kolor. Po 15 minutach dodaję kawałki fety ( pokrojone lub połamane ), mieszam całość przez 5 minut i na koniec wrzucam kukurydzę. Z tej mieszanki nie powstaje sos, więc świadomie nie dodaję wody. Ma to być dodatek do sypkiego ryżu.
Gotuję ryż, po czym mieszam go z gotowym kurczakiem z fetą, po czym lekko podsmażam do połączenia się składników. Posypuję świeża natką pietruszki
Możecie też po prostu położyć porcję ryżu na talerzu, a na niej mieszankę mięsno - serową, bez podsmażania i łączenia wszystkich składników.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.