czwartek, 5 maja 2022

Burrito na weekendowe spotkanie

 


Powoli wchodzimy w okres ulubionych obiadów bez gotowania. Oczywiście będę nadal realizować swoje fantazje kulinarne, ale coraz częściej na stole będzie się pojawiać typowo letnie dania. Nie będzie więc wielkiego, wielogodzinnego gotowania, a raczej dużo sałatek, nadziewanych tortilli i zimnych przekąsek.

Dzisiejsze burrito jest z mięsem mielonym i czerwoną fasolą. To jest jego bazą, a pozostałe dodatki będę urozmaicać w czasie sezonu. Porozkładan je w miseczkach, aby każdy skomponował własną wersję burrito. Taka forma posiłku idealnie zachęca do wspólnego biesiadowania. 

Burrito z mieloną wołowiną i fasolą

Składniki:

kilka placków typu tortilla

400 - 500 gr mielonego mięsa z wołowiny

200 gr startego sera żółtego

mała puszka czerwonej fasoli

pomidory, ogórki, kukurydzą z puszki, cebula

sos barbecue

dowolna sałata

Do mięsa: sól, pieprz, płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki

olej do smażenia mięsa

Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszam od czasu do czasu przez kolejne 20 minut.

Podpiekam tortillę i jeszcze ciepłą napełniam usmażonym mięsem, fasolą, serem żółtym, cebulą, pokrojonymi pomidorami, ogórkami, kukurydzą i na koniec dodaję sałatę i odrobinę sosu barbecue. Ciasno zwijam placek z nadzieniem. Można go również podpiec na tym etapie, ale nie przepadam za ciepłymi ogórkami i sałatą. Z tego względu staram się zawsze nakładać gorące mięso do podpieczonych tortilli. 








1 komentarz :

  1. Bardzo smaczna apetyczna zdrowa przekąska. Warto zrobić samemu w domu- jak pięknie wygląda też cudownie smakuje. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.