Jeśli macie w lodówce kawałki kurczaka i zamrożony zielony groszek ( najlepszy ), to możecie ugotować tunezyjskie danie z tymi składnikami. Uwierzcie mi, że uda Wam się zachęcić do spróbowania sosu nawet tych, którzy za groszkiem nie przepadają. Jest to bardzo dobre połączenie z sosem pomidorowym i jednocześnie jedno z praktyczniejszych z w przygotowaniu dań z Tunezji. Bardzo dobrze smakuje w mroźny dzień, ale i na letni obiad. Z dodatkiem chrupiącej bagietki smakuje wyśmienicie. Zamiast kurczaka możecie dodać wołowinę lub baraninę, ale wówczas gotowanie zajmie więcej czasu.
Tunezyjskie ragout z kurczakiem i zielonym groszkiem
Składniki:
3-4 kawałki kurczaka ( pałki, podudzia - do wyboru )
2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
2 małe cebule
1 mały ząbek czosnku
4-5 łyżek mrożonego zielonego groszku lub opcjonalnie z puszki
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki tebl ( jeśli posiadacie ), pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
świeża natka pietruszki
olej
Kawałki kurczaka najlepiej bez skóry ), układam na dnie szerokiego garnka, dodaję 3 łyżki oleju, koncentrat pomidorowy, przyprawy i posiekany czosnek. Wielokrotnie wszystko dokładnie mieszam i jednocześnie podsmażam. Wlewam trochę wody, ponownie mieszam i tak przez kolejne 2 minuty. Następnie dolewam tyle wody, aby przykryła mięso. Gotuję pod przykryciem prze kolejne pół godziny. Dodaję pokrojoną w pióra cebulę i zielony groszek i pozostawiam na płycie na niewielkim poziomie przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaję świeżą natkę pietruszki.
Sos smakuje doskonale z chrupiącą bagietką lub świeżymi bułkami.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.