niedziela, 3 grudnia 2017

Ekspresowy barszcz czerwony


Pamiętam, że jako nastolatka nie znosiłam
czerwonego barszczu.
Żadne dodatki typu uszka
czy najlepsze pierogi mamy
nie potrafiły mnie do niego przekonać.
Na szczęście upodobania kulinarne
się zmieniają i wreszcie mogę się rozkoszować wyjątkowym smakiem barszczu.
Dzisiejszy gotuje się błyskawicznie
i jest idealny na rozgrzanie po grudniowycm mrozie.
Nie jest to tradycyjna metoda z zakwasem,
ale za to odpowiednia na szybki obiad w ciągu tygodnia.

Ekspresowy barszcz czerwony

Składniki:

4-5 ugotowanych buraków
1 duża marchewka
połowa pietruszki
pół cebuli
2 szkl bulionu warzywnego lub rosołu
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól, pieprz, majeranek, koperek
olej

Buraki kroję w kostkę, marchewkę w talarki i podsmażam przez chwilę w garnku z odrobiną oleju. Dodaję przekrojoną na pół pietruszkę i lekko podpieczoną na płycie cebulę ( w całości i w łupinie ). Wsypuję przyprawy i wlewam bulion. Gotuję na niewielkim ogniu przez pół godziny.
Podaję z ubitymi ziemniakami i posypuję koperkiem.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.