sobota, 9 grudnia 2017

Moja ulubiona sałatka z roszponką


Na pyszną sałatkę zawsze jest dobry czas.
Nieistotne, że za oknami w ułamku sekundy niebo nabiera barwy granatu i nie wiadomo, czy nadciągnie kolejna fala deszczu czy wyczekiwany śnieg.
Zimą nie rezygnuję z sałatek.
Może niekiedy stają się one pożywniejsze
i zawierają więcej zimowych warzyw.
Dzisiejsza zawiera moją ulubioną roszponkę, lekki sos i kolorowe składniki, które nadają jej barw tak bardzo potrzebnych w zimowym okresie.

Lekka sałatka z roszponką i kurczakiem

Składniki:

150 g roszponki
pół piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
pół zielonego ogórka
pół opakowania sera bałkańskiego
kilka czarnych oliwek
pół puszki kukurydzy

Na sos:
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki musztardy
pół łyżeczki majonezu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Kurczaka kroję na nieduże kawałki, solę, pieprzę, posypuję mieloną papryką i podsmażam. Po 3 min dodaję pokrojoną na części paprykę, mieszam z kurczakiem i smażę jeszcze przez chwilę.
Płuczę sałatę i układam na półmisku. Dodaję podsmażonego wraz z papryką kurczaka, kawałki sera, kukurydzę i oliwki.
Polewam wymieszanym wcześniej sosem.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.