sobota, 9 grudnia 2017

Zimowe ratatouille


Znowu sypnęło śniegiem.
W ciągu kilku minut rozegrały się 
sceny niczym z filmu grozy.
Świat zniknął pod dużymi, leniwie spadającymi
płatkami śniegu.
Na taką inwazję zimy znalazłam sposób.
Proste, ekspresowe danie rozgrzeje Wasze ciało i dostarczy mocy na kolejne szaleństwa pogodowe.

Ratatouille z fasolą, batatami i chorizo

Składniki:

2 bataty
3 ziemniaki
pół cebuli
1 duży ząbek czosnku
kawałek chorizo lub innej wyrazistej kiełbasy
puszka dużej fasoli
puszka pomidorów typu pelati
sól, pieprz, ostra mielona papryka

Obieram i kroję ziemniaki i bataty w grubą kostkę, przy czym bataty na większe kawałki. Podsmażam na oleju do lekkiego zrumienienia. Dodaję pokrojoną w pióra cebulę i posiekany czosnek.
Przez chwilę smażę wszystkie wymieszane składniki i wlewam pomidory z puszki oraz przyprawy. Gotuję przez ok. 15 min, dolewając ewentualnie wodę. Na koniec dodaję grube plastry chorizo i fasolę ( przepłukaną, bez zalewy ). Gotuję jeszcze przez 5 min.



 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.