sobota, 26 października 2019

Cieciorka z cuminem na jesienne chłody


Po raz kolejny w życiu dochodzę do wniosku, że najprostsze rzeczy są naszym sprzymierzeńcem w walce z czasem i codziennym bałaganem.
Może uznacie to za dziwactwo,
ale lubię wpaść do kuchni
i zrobić niezłe spustoszenie.
Lubię teren do gotowania zamienić w pole bitwy,
lubię, gdy blat się ugina od ilości produktów i przypraw.
Może jednak nie dzisiaj?
Kiedy czekam na kolejny odcinek ukochanego serialu, potrzebuję czegoś szybkiego i sycącego,
Jedno wejście do kuchni, jeden produkt,
dobra przyprawa i gotowe.
Oto mój plan na dzisiejszy szybki posiłek,
a kuchnia tunezyjska, jak zawsze,
mnie nie zawiodła.

Cieciorka z cuminem na jesienne chłody

1 puszka cieciorki w zalewie  ( 250 - 300 gr)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
płaska łyżeczka cuminu
oliwki

Do rondelka wrzucam opłukaną pod zimną wodą cieciorkę. Dodaję przyprawy i podsmażam przez 5 min. Wlewam pół szklanki wody i gotuję przez kolejne 10 min. Uzupełniam wodę, aby minimalnie przykrywała cieciorkę. Gotową zjadłam z dodatkiem oliwek lub tuńczyka, koniecznie z kawałkami chrupiącej bagietki.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.