czwartek, 31 października 2019

Ragoût z pak choi w sosie z kurkumą


Kiedy nadciągnęły pierwsze przymrozki
i poczułam prawdziwy podmuch jesieni,
przygotowałam warzywne ragoût.
Jak widzicie kolory pięknie się
wkomponowały w tę porę roku.
Skoro jemy też oczami,
postanowiłam stworzyć danie pełne ciepłych, przyjaznych barw.
Zapewniam Was, że równie dobre jest dla podniebienia, a to dzięki połączeniu słonecznej kurkumy z mleczkiem kokosowym.
Dla urozmaicenia dodałam pak choi (co za soczysta zieleń!), ale nie jest to konieczne.
Jeśli nie macie aktualnie możliwości zakupu tego warzywa,
dodajcie jedynie ziemniaki i marchewkę.
Danie będzie wtedy miało bardziej słodkawy smak, ale równie dobry.
Wierzę, że to danie przypadnie Wam do gustu.
Jest idealne na jesienne słoty, zimowe mrozy oraz, co jest pomocne przy braku czasu, to danie jednogarnkowe.

Ragoût z ziemniakami, marchewką i pak choi w sosie z kurkumą

Składniki (duża porcja) :

3 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 lub 2 sztuki pak choi
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki mleczka kokosowego
1,5 łyżeczki kurkumy
szczypta cuminu
szczypta ostrej papryki w płatkach i
sól, pieprz do smaku
olej

Pokrojoną w grube talarki marchewkę podsmażam w niewielkiej ilości oleju. Dodaję przyprawy, posiekany ząbek czosnku i pokrojoną w pióra cebulę. Całość smażę jeszcze przez chwilę, po czym dodaję pół szklanki wody. Po ok. 5 min wrzucam pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Gotuję pod przykryciem przez ok. 15 min. Na koniec kładę przekrojone wzdłuż pak choi, wlewam mleczko kokosowe i pozostawiam na patelni przez ok. 5 min (do miękkości warzywa). W trakcie gotowania uzupełniam lub redukuję stan poziomu wody, aby w efekcie końcowym warzywa były do połowy zatopione w sosie.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.