wtorek, 29 października 2019

Tagliatelle w sosie szpinakowym z łososiem


Ze szpinakiem jesteśmy zaprzyjaźnieni.
Nie ma wybrzydzania przy stole
czy ostrzeżeń typu "jak szpinak, to nie jem".
Wręcz przeciwnie, coraz częściej słyszę,
aby włączyć go do codziennego menu.
Mnie nie trzeba dwa razy powtarzać,
zwłaszcza w kwestii wymyślania dań
i spełniania zdrowych, kulinarnych zachcianek.
No i oto dzisiaj wjeżdża na stół makaron
z pysznym sosem szpinakowo - śmietanowym, z dodatkiem chrupiącego łososia.
Mamy zatem kolejne ulubione danie
w naszym repertuarze.

Tagliatelle w sosie szpinakowym z łososiem

Składniki :
300 - 400 gr makaronu typu tagliatelle
300 gr mrożonego szpinaku
1 mała śmietana
200-300 gr filetu z łososia
1 ząbek czosnku
olej
sól, pieprz, cumin

W rondelku gotuję szpinak z dodatkiem posiekanego czosnku. Pod koniec gotowania, po ok. 15 min dodaję śmietanę, ewentualnie doprawiam doprawiam sos solą lub pieprzem do smaku.
Filet z łososia posypuję solą i cuminem. Smażę z obu stron na rumiany kolor, a następnie kroję na mniejsze kawałki.
Gotuję tagliatelle i po ułożeniu porcji na talerzu. polewam je sosem szpinakowym. Na wierzchu układam kawałki łososia, a całość posypuję pieprzem z młynka i kawałkami świeżej natki pietruszki.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.