wtorek, 22 października 2019

Shakshuka z pomidorami i cebulą


Ciągle jeszcze żyję w zawieszeniu
pomiędzy latem a jesienią.
Nawet dania, które przygotowuję zawierają elementy z pogranicza pór roku.
Trudno się rozstać z nadal pięknymi pomidorami, które nie są co prawda pachnące słońcem,
ale nadal idealne w smaku.
Uznałam więc, że to idealny moment,
aby przygotować proste tunezyjskie danie
ze smażonym pomidorami.
To też dobry sposób na przywołanie zapachami letnich wspomnień.

Shakshuka z pomidorami i cebulą

Składniki :

3 średnie pomidory  (porcja dla 1 osoby)
1 jajko
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
świeża natka pietruszki
pół łyżeczki cuminu
pół łyżeczki tabel (tunezyjska mieszanka z kolendrą)
pół łyżeczki harissy
sól i pieprz do smaku
olej lub oliwa do smażenia

Pomidory zalewam wrzątkiem, chwilę czekam, a następnie zdejmuję z nich skórkę. Kroję je w dość dużą kostkę i wrzucam na patelnię z niewielką ilością oliwy. Po chwili dodaję pokrojoną w pióra cebulę, posiekany czosnek i przyprawy. Po lekkim podsmazaniu przez ok 3-4 min dodaję odrobinę wody, dobrze mieszam całość, a po 5 min wbijam na środek jajko i
przykrywam pokrywką. Kiedy jajko się zetnie, całość posypuję posiekaną natką pietruszki i kolorowym pieprzem z młynka.
Do dania idealnie pasuje bagietka lub świeże, chrupiące bułki.




















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.