Bardzo często przygotowuję obiad w formie bufetu, nawet jeśli jest on nieduży i zawiera jedynie kilka dań. Jest to bardzo prosta forma w przypadku większej liczby domowników.
Bardzo wdzięcznym składnikiem są udka z kurczaka, ktore praktycznie same się pieką w piekarniku. W tym czasie mogę przygotować pieczarki i małe ziemniaki, które dzielę jedynie na połówki. Oczywiście można je od razu podsmażyć z grzybami, ale tym razem wolę mieć wszystko podane na osobnych półmiskach. Zostawiam wszystko na stole i domownicy się obsługują.
Pałki z kurczaka z pieczarkami i ziemniakami
Składniki:
5 -6 pałek z kurczaka
pół kg małych ziemniaków
300 gr pieczarek
1 średnia cebula
masło do podsmażania pieczarek, olej
świeża natka pietruszki
do mięsa: sól, pieprz, czerwona, slodka papryka
jogurt naturalny, sól, pieprz, mielony czosnek
Pałki doprawiam solą, pieprzem i papryką, skrapiam sokiem z cytryny i wstawiam do piecyka na ok. 45 min w temperaturze 180°
Pokrojone pieczarki doprawiam solą i pieprzem, a następnie podsmażam na maślez cebulą.
W niewielkiej ilości oleju smażę pokrojone na połówki i posolne ziemniaki. Posypuję świeżą natką pietruszki.
Jogurt mieszam z odrobiną soli, mielonego czosnku i pieprzu z młynka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.