To już ten czas, kiedy na stół wkraczają pożywne, tunezyjskie dania w formie ragout. Jeśli marzycie o rozgrzewającym daniu, pełnym warzyw i witamin, to przygotujcie ten pyszny sos z mięsną wkładką. Przynajmniej męska część nie będzie marudzić, że wszędzie pełno zieleniny. Tej ostatniej faktycznie nie brakuje, bo to szpinak decyduje o wyjątkowym smaku tego dania.
Zaopatrzcie się zatem w solidną porcję szpinaku, aby ugotować tunezyjski market khodra. To jest prawdziwa gratka dla fanów konkretnego jedzenia, bo tutaj widać wszystko, z czego powstaje. Nie jest to żadna zmiksowana papka, lecz bardzo esencjonalne danie. Tu nie ma żadnego kombinowania i przemycania rozdrobnionych warzyw. Wszystko ma swoje miejsce i jest równie ważne jak szpinak.
Market khodra z indykiem i szpinakiem
Składniki:
500 gr mięsa na gulasz z indyka ( równie dobrze wołowiny lub baraniny )
500 gr szpinaku
3 średnie marchewki
kawalek białej rzepy ( opcjonalnie, ale daje genialny smak )
3 -4 łyżki cieciorki z puszki
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki, 1 łyżeczka tebel ( mielona kolendra )
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa lub olej do smażenia
Najpierw oczyszczam szpinak i dzielę na mniejsze kawałki. W garnku podsmażam pokrojone na średnie kawałki mięso wraz z dodatkiem oliwy , posiekanej cebuli, przypraw i harissy. Po niedługim czasie, gdy składniki się ladnie połączą, wlewam wodę. Początkowo szklankę, dovrze mieszam, a następnie więcej wody, aż do przykrycia mięsa. Po ok. 20 min wrzucam pokrojoną w grubą kostkę marchewkę i szpinak. Po upływie pół godziny dodaję cieciorkę i natkę pietruszki. Po kolejnych 10 minutach danie jest gotowe.
Market khodra najlepiej smakuje na ciepło, a jeszcze lepiej przy kolejnym podgrzewaniu. Klasycznie zjada się je ze świeżą bagietką lub bułką, odrobiną oliwy wlaną prosto na talerz, bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.