środa, 17 listopada 2021

Tunezyjskie ragoût z indykiem i szpinakiem ( market khodra )

To już ten czas, kiedy na stół wkraczają pożywne, tunezyjskie dania w formie ragout. Jeśli marzycie o rozgrzewającym daniu, pełnym warzyw i witamin, to przygotujcie ten pyszny sos z mięsną wkładką. Przynajmniej męska część nie będzie marudzić, że wszędzie pełno zieleniny. Tej ostatniej faktycznie nie brakuje, bo to szpinak decyduje o wyjątkowym smaku tego dania.

Zaopatrzcie się zatem w solidną porcję szpinaku, aby ugotować tunezyjski market khodra. To jest prawdziwa gratka dla fanów konkretnego jedzenia, bo tutaj widać wszystko, z czego powstaje. Nie jest to żadna zmiksowana papka, lecz bardzo esencjonalne danie. Tu nie ma żadnego kombinowania i przemycania rozdrobnionych warzyw. Wszystko ma swoje miejsce i jest równie ważne jak szpinak.

Market khodra z indykiem i szpinakiem

Składniki:

500 gr mięsa na gulasz z indyka ( równie dobrze wołowiny lub baraniny )

500 gr szpinaku

3 średnie marchewki

kawalek białej rzepy ( opcjonalnie, ale daje genialny smak )

3 -4 łyżki cieciorki z puszki

1 cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka czerwonej, mielonej papryki, 1 łyżeczka tebel ( mielona kolendra )

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

oliwa lub olej do smażenia

Najpierw oczyszczam szpinak i dzielę na mniejsze kawałki. W garnku podsmażam pokrojone na średnie kawałki mięso wraz z dodatkiem oliwy , posiekanej cebuli, przypraw i harissy. Po niedługim czasie, gdy składniki się ladnie połączą, wlewam wodę. Początkowo szklankę, dovrze mieszam, a następnie więcej wody, aż do przykrycia mięsa. Po ok. 20 min wrzucam pokrojoną w grubą kostkę marchewkę  i szpinak. Po upływie pół godziny dodaję cieciorkę i natkę pietruszki. Po kolejnych 10 minutach danie jest gotowe.

Market khodra najlepiej smakuje na ciepło, a jeszcze lepiej przy kolejnym podgrzewaniu. Klasycznie zjada się je ze świeżą bagietką lub bułką, odrobiną oliwy wlaną prosto na talerz, bezpośrednio przed podaniem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.