Upalne lato nie odpuszcza i mam z tego powodu dużą satysfakcję. Często nasze domowe posiłki ograniczają się do müsli czy owsianki z owocami. Jest to idealna wersja odżywiania się latem, ale, niestety, nie dla męskiej części rodziny. Z tego względu podaję w chłodniejszej części dnia normalny , ciepły posiłek.
W dzisiejszym zestawie zobaczycie wołowoo-baranie kiełbaski z orientalną nutą i tunezyjską ojja ( odmiana shakshuki ) z dużą ilością pomidorów, cebuli i jajkami. Koniecznie dodajcie chrupiącą bagietkę, która w zestawie z tunezyjskim i daniami o tej porze roku smakuje najlepiej.
Tunezyjską ojca z pomidorami
5-6 średniej wielkości pomidorów
2 średniej wielkości ziemniaki
2 małe cebulki
1 duży ząbek czosnku
2 jajka
pół łyżeczki harissy, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki tebl ( tunezyjska mieszanka, możecie pominąć), pół łyżeczki słodkiej papryki
oliwki, świeża natka pietruszki
Pomidory zalewam wrzątkiem, usuwam skórę i kroję na drobne kawałki. Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki podsmażane na niewielkiej ilości oleju, a kiedy się zrumienią, dodaję pomidory, posiekaną w pióra cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość smażę przez ok, 5 min, dodaję pół szklanki wody i gotuję przez kolejne 5 min. Na koniec dodaje 2 jajka, mieszam z sosem pomidorowo- cebulowym. Przed podaniem dodaję oliwki i świeżą, posiekaną natkę pietruszki
Ojja doskonale smakuje z bagietką, grillowanymi kiełbaskami merguez i dipem z fety i naturalnym jogurtem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.