wtorek, 30 lipca 2024

Letni obiad w śródziemnomorskim stylu

 

Upalne lato nie odpuszcza i mam z tego powodu dużą satysfakcję. Często nasze domowe posiłki ograniczają się do müsli czy owsianki z owocami. Jest to idealna wersja odżywiania się latem, ale, niestety, nie dla męskiej części rodziny. Z tego względu podaję w chłodniejszej części dnia normalny , ciepły posiłek. 

W dzisiejszym zestawie zobaczycie wołowoo-baranie kiełbaski z orientalną nutą i tunezyjską ojja ( odmiana shakshuki ) z dużą ilością pomidorów, cebuli i jajkami. Koniecznie dodajcie chrupiącą bagietkę, która w zestawie z tunezyjskim i daniami o tej porze roku smakuje najlepiej.

Tunezyjską ojca z pomidorami 

5-6 średniej wielkości pomidorów 

2 średniej wielkości ziemniaki 

2 małe cebulki

1 duży ząbek czosnku

2 jajka

pół łyżeczki harissy, sól i pieprz do smaku,  pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki tebl ( tunezyjska mieszanka, możecie pominąć), pół łyżeczki słodkiej papryki

oliwki, świeża natka pietruszki 

Pomidory zalewam wrzątkiem, usuwam skórę i kroję na drobne kawałki. Pokrojone w drobną kostkę ziemniaki podsmażane na niewielkiej ilości oleju, a kiedy się zrumienią, dodaję pomidory, posiekaną w pióra cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość smażę przez ok, 5 min, dodaję pół szklanki wody i gotuję przez kolejne 5 min. Na koniec dodaje 2 jajka, mieszam z sosem pomidorowo- cebulowym. Przed podaniem dodaję oliwki i świeżą, posiekaną natkę pietruszki 

Ojja  doskonale smakuje z bagietką, grillowanymi kiełbaskami merguez i dipem z fety i naturalnym jogurtem.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.