Tegoroczne Święto Ofiarowania przypadło w tym roku w piękną, słoneczną niedzielę, Warunki pogodowe są w tym przypadku niezmiernie ważne, bo do tradycyjnych elementów należy grillowanie mięsa. Na ruszt trafiają kawałki baraniny i świeżo zrobione kiełbaski merguez, Dodatkowo grilluje się paprykę z pomidorami i cebulą, z których powstanie sałatka meshwia. Podawana z tuńczykiem, oliwami i jajkiem na twardo, skropiona aromatyczną oliwą, stanowi nieodzowny element tunezyjskiego święta. Na stole nie może zabraknąć dodatków w postaci sałatek i ulubionej przez nas bakhlawy. Do tego zestawu wyobraźcie sobie koniecznie arabską muzykę w tle, której tego dnia nie może zabraknąć.
Znajdujemy się obecnie u progu pięknego lata, gdzie będę wam podsuwać kulinarne propozycje typowe dla tego okresu. Mimo wszystko zostawiam tu relację z arabskiego święta z myślą, że wykorzystacie pomysły w następnym roku.
Zestaw na arabskie święto:
- baranina z grilla
- kiełbaski typu merguez
- tunezyjska ojja z krewetkami, ziemniakami i jajkami
- tunezyjska sałatka z grillowanych papryk i pomidorów
- tunezyjska sałatka z ziemniakami, marchewką i tuńczykiem
- tunezyjska sałatka z drobno posiekanymi pomidorami, ogórkami, oliwkami i miętą
- tunezyjska zapiekanka z kurczakiem w sosie pomjdorowym
- tunezyjska zapiekanka z serem i cukinią
- arabski chleb
- tureckie ciastka i bakhlawa
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.