środa, 10 lipca 2024

Aidkom mabrouk, czyli arabskie świętowanie

 


Tegoroczne Święto Ofiarowania przypadło w tym roku w piękną, słoneczną niedzielę, Warunki pogodowe są w tym przypadku niezmiernie ważne, bo do tradycyjnych elementów należy grillowanie mięsa. Na ruszt trafiają kawałki baraniny i świeżo zrobione kiełbaski merguez, Dodatkowo grilluje się paprykę z pomidorami i cebulą, z których powstanie sałatka meshwia. Podawana z tuńczykiem, oliwami i jajkiem na twardo, skropiona aromatyczną oliwą, stanowi nieodzowny element tunezyjskiego święta. Na stole nie może zabraknąć dodatków w postaci sałatek i ulubionej przez nas bakhlawy. Do tego zestawu wyobraźcie sobie koniecznie arabską muzykę w tle, której tego dnia nie może zabraknąć.

Znajdujemy się obecnie u progu pięknego lata, gdzie będę wam podsuwać kulinarne propozycje typowe dla tego okresu. Mimo wszystko zostawiam tu relację z arabskiego święta z myślą, że wykorzystacie pomysły w następnym roku.

Zestaw na arabskie święto:

- baranina z grilla

- kiełbaski typu merguez

- tunezyjska ojja z krewetkami, ziemniakami i jajkami

- tunezyjska sałatka z grillowanych papryk i pomidorów

- tunezyjska sałatka z ziemniakami, marchewką i tuńczykiem

- tunezyjska sałatka z drobno posiekanymi pomidorami, ogórkami, oliwkami i miętą

- tunezyjska zapiekanka z kurczakiem w sosie pomjdorowym

- tunezyjska zapiekanka z serem i cukinią

- arabski chleb

- tureckie ciastka i bakhlawa
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.