wtorek, 30 lipca 2024

Letnie spaghetti z kurczakiem i gorgonzollą

 


Sposób na moje ulubione spaghetti w wersji letniej jest bardzo prosty. Wystarczy kawałek piersi z kurczaka, kilka pieczarek i trochę gorgonzoli. Całość podsmażoną na oliwie z ząbkiem czosnku dodaję na koniec do makaronu wyjętego prosto z garnka. Gorąca pasta i rozpływający się pod jej wpływem ser sprawiają, że to proste i szybkie danie stanie się waszym ulubionym posiłkiem na lato.

Spaghetti z kurczakiem, pieczarkami i gorgonzolą 

Składniki: 

po 100 gr spaghetti na osobę 

1 pierś z kurczaka 

kilka pieczarek

kawałek sera typu gorgonzola 

pół cebuli, zaąbek czosnku, świeża natka pietruszki 

do mięsa: sól, pieprz, słodka mielona papryka, pół łyżeczki chilli w płatkach 

Mięso kroję w średnie kawałki, doprawiam, podsmażam na oliwie, po 10 minutach dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, pióra cebuli i szczyptę szczypiorku Po paru minutach dorzucam kawałki gorgonzoli i posypuję świeżą, posiekaną natką pietruszki 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.