niedziela, 7 maja 2017

Naleśniki ze zdrowym nadzieniem


Z moimi kochanymi dziećmi nie jest łatwo.
Jedna córka buduje nie tylko maturalną formę,
ćwiczy, je zdrowo i lubi pomidory,
druga od pewnego czasu ma na bakier z mięsem,
więc szpinak jest jak najbardziej dla niej,
a najmłodszy syn najchętniej pochłonąłby ze dwie kule mozzarelli.
Pomyślałam, że znowu pokażę dobre, matczyne serce
i przygotuję coś, co zadowoli każde z moich dzieci.
Do naleśników nie muszę żadnego z nich przekonywać,
więc wystarczy jedynie zrobić nadzienie
z ulubionych składników całej trójki.
Uff, kolejny problem rozwiązany,
choć z pomidorów to raczej kochany synek nie będzie zadowolony.

Naleśniki ze zdrowym nadzieniem

Naleśniki wg mojego przepisu:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
pół szklanki wody
30 g oleju lub płynnego masła
szczypta soli
olej do smażenia naleśników
pół szklanki jogurtu naturalnego

po 2 naleśnki na osobę

Nadzienie:

2 kule mozzarelli
2 pomidory
500 g liści szpinaku
1 ząbek czosnku ( do szpinaku )
2 łyżki oliwy 
sól, pieprz

Naleśniki smażę według sprawdzonego przepisu.
Na każdym naleśniku układam warstwę z podsmażonego wcześniej na oliwie szpinaku, plastrów pomidorów i mozzarelli, skrapiam lekko oliwą, zwijam i wstawiam na chwilkę do mikrofalówki.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.